MEIE MÜÜK

(tuhat tonni)

MEIST

Äriühingu Nord Cocoa põhitegevusala on kakaoubade hulgimüük

Meie tarnijate seas on kakaoubade tootjad Elevandiluurannikult, Ghanast, Nigeeriast, Kamerunist, Ekvadorist, Madagaskarilt ja Malaisiast.

Meie kauba traditsioonilisteks ostjateks on suurimad kondiitrivabrikud Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest, Balti riikidest ja Kazahstanist.

2016. aastal me alustasime kakao massi tootmist.

keila-1016-3

Nоrd Cocoa oma ala asjatundjatest koosnev kollektiiv on kakaotoodetega tegelenud juba üle kahekümne aasta.

Selle ajaga oleme saanud selles ärivaldkonnas hindamatuid kogemusi ja omandanud olulised kutsealased teadmised.

Tänu sellele saavad meie ostjad tooraine kätte parima hinnaga ja selle kvaliteet on alati muutumatult kõrge.

img-hulgikaubanduse-nord-cocoa-2016

TUNNETA

KAKAO EMOTSIOONI

Vaata meie videot

Tooted ja kvaliteet

Kvaliteet

Keila tehases puhastatakse kakaooad orgaanilistest lisanditest ja kivikestest.

Eksporditav kaubapartii on ühtlase koostisega ja vastab kõigile ekspordilepingutes määratud rasvasuse, hallituse ja nakatatuse parameetritele. Tagame kõrvaliste lisandite ja elusate kahjurite täieliku puudumise. Tehases on fumigatsioonikamber.

Tänapäevase sisseseadega (rasvaanalüsaator, giljotiinlõikus) laboratoorium tagab nõutava kvaliteedi. Igast eksportpartiist võetakse vähemalt 20 proovi.

2014. aastal alustas tööd kakaoubade röstimistsehh.

Ekspordilepingute sõlmimisel lähtume standarditest FCC, ISO ja ГОСТ või kliendi eritingimustest.

Vaata laborit

Kakao

Kakaopuu pärineb Lõuna-Ameerika lähisekvatoriaalsetest piirkondadest. Kasvatama hakati kakaod aga Kesk-Ameerikas umbes 12. sajandil eKr. Tollal ei kasutatud kakaoube, vaid kakaoviljade magusat viljaliha, millest valmistati alkohoolseid jooke.

Euroopasse tõi kakao Mehhiko vallutaja konkistadoor Hernán Cortés aastal 1528. Muide, just tänu Euroopa riigile Prantsusmaale tähistab kogu progressiivne ühiskond alates 1995. aastast 11. juulil üleilmset šokolaadipäeva.

Siiski tundus, et ühe päeva pühendamisest sellele kordumatule maiusele on liiga vähe, seepärast hakati 2003. aastal tähistama teist šokolaadipäeva 4. septembril. Peale selle peetakse USAs 7. juulil ja 28. oktoobril veel kaht kohalikku šokolaadipäeva.

Maailma kõige šokolaadilembelisemad riigid on USA ja viis Euroopa riiki: Belgia, Šveits, Itaalia, Prantsusmaa ja Hispaania. Just väikeses Belgias toodetakse kõige rohkem šokolaadi maailmas – 170 000 tonni aastas. Ka kuulsa tumeda šokolaadi ja pralinee (šokolaad purustatud pähklitega) eest oleme tänu võlgu just sellele riigile.

Kakaost täpsemalt

Loe veel kakaost lähemalt

Piimašokolaadi sünnimaa on Šveits. Kohalikud elanikud on selle maiuse niivõrd fanaatilised poolehoidjad, et peavad igapäevast šokolaaditarbimise statistikat. Nende arvestuste kohaselt sööb keskmine šveitslane, imikud kaasa arvatud, igas kuus terve kilo šokolaadi. Käima on pandud isegi šokolaadirong, mis sõidab kord nädalas Montreaux’ ja Gruyèresi vahel.

Erinevalt Šveitsist, kus sõidab šokolaadirong, tunneb Itaalia uhkust oma Šokolaadioru üle, mis asub Firenze ja Pisa vahel. Võimalik, et just seetõttu vajub Pisa torn üha enam kaldu. Huvitav on asjaolu, et Itaalia kõige kuulsam šokolaadivabrik Amedei, mis asutati Toscanas vähem kui veerand sajandit tagasi, on jõudnud juba ära teenida alles kaheksa aastat tagasi asutatud Londoni šokolaadiakadeemia autasud! Seega on Suurbritannia, mis Euroopa juhtivate kakaoriikide hulka ei kuulu, osanud hõivata kakaotoodete üleilmse degusteerimise vägagi tulusa niši.

Prantsusmaa on tuntud oma eliitšokolaadi poolest, aga ka šokolaadivahu, ‑küpsetiste ja ‑kokteilide poolest. Üks maailma kuulsamaid šokolaadikoole – École du Grand Chocolat – asub just Prantsusmaal. 2012. aasta tulemuste põhjal on Prantsusmaa igal aastal koostatava kvaliteetšokolaadi reitingu eesotsas. Ka Prantsusmaal peetakse päevas tarbitava šokolaadikoguse üle arvestust, näiteks sööb iga prantsuse laps päevas 12 grammi, täiskasvanu aga 7 grammi šokolaadi.

Euroopa viie suurema šokolaaditootja ja -tarbija nimekirja suleb Hispaania – riik, mis selle toote Vanasse Maailma tõi. Hispaania šokolaadi tuntuim kaubamärk on Valor. Samanimeline vabrik paikneb Villajoyosas. Selle territooriumil asub kuulus šokolaadivalmistamise muuseum, kus on võimalik mitte ainult näha, vaid ka oma käega katsuda kakaoubade purustamiseks kasutatavaid kivirulle ja pruunistamiseks mõeldud malmkerasid.

Ameerika tuntuim šokolaadikaubamärk on Hershey’s. Vabriku juurde on rajatud 3D-kino, šokolaadimuuseum ja degusteerimissaal. Kvaliteetklassi sortide, näiteks Ghirardelli sünnikoht on Põhja-Californias. Seal asub ka USA vanim šokolaadivabrik The Fisherman’s Wharf, mis asutati 1852. aastal. Üks šokolaadimuuseum asub Berkeleys. Seal on ka kakao-ilusalong, kus igaüks võib enda peal katsetada šokolaadi imettegevat toimet.

Šokolaadi imettegev toime ei ole lihtsalt sõnakõlks – kakaos sisalduvaid aineid kasutatakse nii kosmeetikas kui ka meditsiinis ning nad on tervisele kasulikud. Jaapani hambaarstid näiteks usuvad, et igasugune šokolaad kaitseb hambaid kaariese, igemeid aga põletiku eest, sest šokolaadil on selged antibakteriaalsed omadused.

Prantslased ei ole oma šokolaadiannustega eksinud: 6 grammi šokolaadi päevas vähendab südamelihase infarkti või insuldi riski umbes 40% võrra. Selline toime on tingitud kakaoubades sisalduvatest flavonoididest, mis on looduslikud antioksüdandid. Neil on ka vähivastane toime, nad aeglustavad vananemisprotsesse ja vähendavad vere hüübivust, st kaitsevad organismi ateroskleroosi eest.

40 grammis piimašokolaadis on sama palju antioksüdante kui klaasis punases veinis. Mõrus tumedas šokolaadis on neid kaks korda rohkem kui piimašokolaadis, kakaopulbris aga veel kaks korda rohkem. Harvardi meditsiinikoolis tehtud uuringud kinnitavad, et kaks tassi kakaod päevas soodustab ajutegevust ja parandab mälu. Samasuguse toimega on kuum šokolaad.

Kuuma šokolaadi peetakse afrodisiaakumiks, sest see sisaldab aminohapet fenüülalaniini, mis soodustab nn õnnehormooni endorfiini sünteesi organismis. Rosinate või pähklitega šokolaad või meile teada-tuntud pralinee on naistele parim erutust tõstev vahend. Ent šokolaad suurendab meelelist naudingut ka meestel. Aeglaselt suus sulav šokolaad pakub igaühele tõelist naudingut.

Šokolaadis sisalduvat fenüülmetüülamiini sünteesib inimorganism armunud olekus. Šokolaadis leiduvad neurotransmitterid serotoniin ja dofamiin leevendavad valu ja tõstavad tuju. Šokolaad tugevdab immuunsüsteemi, aitab võidelda stressi ja kroonilise väsimusega. Šokolaadis on ka lihaste ja närvisüsteemi normaalseks tööks vajalikku magneesiumi ja kaaliumi. Eriti kasulik on šokolaad lastele ja sportlastele.

Tasuks peatuda ka sellisel meie tervisele hukatavat mõju avaldaval nähtusel nagu stress. Stressi vallandab kortisooli paiskumine organismi, mille tagajärjel toimub insuliini ülemäärane sekretsioon. Uuringud näitavad, et šokolaadi tarvitamine vähendab kortisoolisisaldust veres ja soodustab metabolismi ehk ainevahetust. Sel moel aitab mõru šokolaad kaasa ka suhkruhaiguse ennetamisele.

Šokolaad on tõhus ka kaalulangetamise seisukohast, blokeerides näljatunde ja takistades ülesöömist. Seega kaitseb mõru šokolaad meid mitte ainult kaalutõusu, vaid ka paljude ebatervislike toiduainete tarvitamise eest. Loomulikult on see kasulik omadus iseloomulik üksnes tumedale, mitte aga suure kalorsusega piimašokolaadile.

Kakaod on ammustest aegadest kasutatud ülemiste hingamisteede, kurgu- ja neeluhaiguste ravimisel. Kakaovõi aitab tõhusalt köha vastu. Šokolaadis leidub А-, В1-, В2-vitamiini, kaltsiumi, fosforit, rauda ja vaske, mis on vajalik immuunsüsteemi toetamiseks. Kakao ja šokolaadi kasulikud omadused meie organismile on tõeliselt piiritud!

Šokolaad kuulub sõjaväelendurite n-ö puutumatute varude hulka ja orbiidil viibivate kosmonautide toidusedelisse. Šokolaadi mõru maitse on tingitud sellest sisalduvast alkaloidist teobromiinist. Just see psühhostimulaator tõstab tuju ja suurendab psühhomotoorset aktiivsust. Broomi aga teobromiinis ei ole – selle keemilise ühendi nimetus tähendab tõlkes jumalate toitu, nagu nimetasid šokolaadi asteegid. Selles kaunis nimetuses peegeldub sümboolselt kogu kakao ajalugu, mis on kestnud tuhandeid aastaid enne ja pärast meie ajaarvamise algust.

Praegu kasvatatakse kakaod Kesk-Ameerikas, Aafrikas ja Aasias. Suurim kakaotootja on Elevandiluurannik, kus kasvatatakse peaaegu kolmandik kogu maailma kakaost. Viimastel aruannetes kajastuvatel perioodidel 2011–2012 ja 2012–2013 kasvatati meie planeedil neli miljonit tonni kakaoube, ja tervelt 40% neist väikeses Lääne-Aafrika riigis Elevandiluurannikul.

Uudised

Meeskonna Kontaktid

Kontor

NORD COCOA OÜ

Aadress: Vana-Narva mnt. 24,
74114 Maardu Eesti
Reg. no 11710093
EE101317579

Tel: +3726 226 165, +3726 226 164
Faks: +3726 220 112
E-post: info@cocoa.ee

 

Tehas

KTLM OÜ

Aadress: Linnamäe tee 6
76605 Keila Eesti

Reg. number: 10281135
KMKR: EE100449037
Tеl: +3726781065
Faks: +3726044183
E-post: info@cocoa.ee

 

toetame